Farkas Zsolt

A tánc és a zene már gyerekkorom óta jelen van a családunkban. Rokonaim elismert adatközlő táncosok és zenészek voltak több generációra visszamenőleg.
A Nagyecsedi autentikus cigány táncok és dalok jeles képviselői között felnőni szerencsének számított.

1993.-ban tagja lettem a Romanyi Rota együttesnek ahol a szatmári dallamok mellett a táncok is nagy hangsúlyt kaptak a fellépések keretében. A zenekarral elnyertük a Népművészet Ifjú mestere címet.
1997.-ben a világhírű Kalyi Jag együttessel kezdem el dolgozni, akikkel számos országban bemutathattam a magyarországi cigányság táncait, zenéit. (Amerika, India, Brazília) Ekkor már táncházakat szerveztem és vezettem. Iskolákban, tanodákban, táncos rendezvényeken, Országos Táncház találkozókon tanítottam.
2007.-ben megalapítottam a Khamoro Budapest Band együttest, ami a mai napig a vezetésem alatt áll. Három lemezünk jelent meg eddig, amely nagy sikernek örvend. Pályafutásom alatt több generáció is megfordult a táncoktatásaimon, illetve a Khamoro táncházaiban. Óvodákban, iskolákban, tanodákban tánccsoportoknál, országos táncház találkozókon, egyetemeken. Sokan megismerhették általam a cigány táncokat. Több folklórtábort is szerveztünk illetve bonyolítottunk le. 2004.-ben Közéleti díjat kapott a Khamoro együttes. 2006.-ban pedig kiemelkedő munkámért Köztársasági Érdem kereszttel jutalmaztak. 2013.-ban OTP- táncház díjra jelöltek. Jelenleg több programban is részt veszek Roma Mentor Projekt( mentorként,) előadóként, vagy programvezetőként. Többek között a Jezsuita Roma Szakkollégium kurzus vezetőjeként is.
Célom, hogy minél többen megismerjék a magyarországi cigányok kultúráját és ez által csökkenjenek az előítéletek. Tapasztalataim szerint ez működik is.

A Khamoro jelentése napfény, erről van egy mottónk is: "A Nap életelem, számunkra a cigány kultúra is az."